FollAvis SN
Arkiv

Tekst Frode Grefsgård, Foto: Styrkar Braathen og Svein Martin Holt
Ta plass, lukk dørene!

1
Detaljer fra Styrkar Braathens skala 1 anlegg. Alle modellene er bygget fra "scratch", etter originale tegninger. Innfelt bilde: Styrkar Braathen
2
Carl-Fredric Salicaths anlegg med REM på scenen.
3
4
 

Modelltog for alle penga! 18. og 19. mars var entusiaster i alle aldre samlet på Kråkstad samfunnshus på den årlige modelljernbanemessen. Selv om arrangementet stoppet litt opp på midten av 90-tallet, er det i følge et av Norsk Jernbaneklubbs medlemmer, Geir-Widar Langård, meningen at arrangementet i fremtiden igjen skal bli en årlig seanse.

Dette er både amatørenes og de profesjonelles arena. Utstillere fra nær og fjern har satt opp sine stands langs veggene i den store samfunnshus-salen på Kråkstad. Dette er stedet hvor nytt og brukt bytter eiere eller hvor folk rett og slett bare går rundt og hygger seg. Her finner vi også byggerne, de som med en kirurgs presisjon lager sine egne skalamodeller. Geir-Widar kan fortelle at de fleste av medlemmene i ”modellavdelingen” av Norsk Jernbaneklubb er voksne mennesker, men at ungdommen i stadig større grad viser interesse for modelltog. - En av grunnene til at det først og fremst har utviklet seg til å bli en hobby for voksne, er at dette er kostbar moro. Vi snakker ikke her om Briotog i tre, men finmekanikk og detaljrikdom fra noen hundrelapper for en vogn til flere tusen for de dyreste lokomotivene.

På messen finnes det meste
Lokomotiver og vogner, skinner og penser, små miniatyrmennesker, hus, og alt annet som må til for å bygge opp en modelljernbane så naturtro, at det bortsett fra størrelsen, nesten kan forveksles med ”the real thing”. Märklin, Roco, Lima, Piko, Faller og Liliput er bare noe av alt som er å finne på messen. På samfunnshusets lille scene, har Carl-Fredric Salicath plassert sitt eget mesterverk av en modelljernbane. Til Follo Avis kan han fortelle at anlegget ble påbegynt i 2000, men ennå ikke er helt ferdig. Detaljene er mange og vitner om en unggutt med store, kreative egenskaper. Men, er det ikke selveste REM som er på besøk i den lille modellandsbyen? Jo visst! Jammen har ikke Carl-Fredric bygget en naturtro liten scene med små rockemusikere ”in action” – med lyd, publikum og det hele. Fantastisk!
Innerst inne i lokalet finner vi kanskje det aller nobleste på messen, en seksjon av Styrkar Braathens fantastiske skala 1 anlegg. I utgangspunktet står hele anlegget oppmontert i eget rom på Nationalteateret stasjon i Oslo. For anledningen er en seksjon på ca. 3 meter fraktet til Kråkstad. Anlegget i sin helhet er enormt stort – nesten 50 meter i lengde om alle seksjonene tas med. Styrkar Braathen er utdannet fotograf, men har også jobbet i mange år som modellbygger, blant annet med prosjekter på Hunderfossen og Norsk teknisk museum i Oslo. Styrkar har i de siste 8 årene bygd opp et stort skala 1 juleanlegg i Union Station I Washington, USA etter oppdrag fra den Norske Ambassade i byen.
Braathens fantastiske modulbaserte skala1 anlegg viser norsk togmateriell, selvbygde norske bygninger bygget med en detaljrikdom som ganske enkelt er helt utrolig. Braathen beskriver anlegget som ”Min togdrøm – mitt lille Norge”. Hele anlegget vises i Letohallen (ved Dal) på Eidsvold 1. og 2. april.

 

   

 


Ansvarlig utgiver: Ski Papirindustri AS