|
Taormina – et siciliansk teater
Den lille fjellbyen Taormina preges av utsikten over Naxosbukta og Europas største vulkan - Etna. I mellom disse ytterlighetene finner du byen som mest ligner kulissene til et kjempestort utendørsteater hvor du selv deltar i forestillingen. I sommermånedene øker antallet beboere fra ca. 10.000 til over 100.000 i august. I august har italienerne fellesferie og fyller opp det som finnes av hoteller og utleiefasiliteter. Vi har valgt oss slutten av juni, hvor det er en litt roligere og avslappet stemning i byen. Som turistmål hører Taormina hjemme blant italienske klassikere som Sorrento/Amalfi/Capri og Portofino. Her har man langt over 100 års erfaring med ferierende og tilreisende fra hele verden.
Skjønnhetens mørke bakteppe
Vi reiser med Star Tour og SAS til Catania som ligger en snau times busstur fra Taormina.
Mesteparten av turen skjer langs en blomsterdekorert 4-felts motorvei av god standard. Når vi kommer ut av byen er landskapet utrolig frodig og fruktbart. Den vulkanske jorden under Etna egner seg ypperlig for landbruksformål. Lengre inn på øya dyrkes det hvete i stor målestokk.
I kontrast til dette kjenner vi den stekende solen og den hete ørkenvinden fra Afrika. De eldgamle, knudrete oliventrærne og de massive fjellene i bakgrunnen bidrar også til denne følelsen av noe ubarmhjertig og hardt. Kanskje er det bevisstheten om øyfolkets lange dramatiske historie som spøker i bakgrunnen. For ikke å snakke om bevisstheten om mafiaens usynlige tilstedeværelse, og de flere tusen menneskeliv som gikk tapt i mafiakrigene så sent som på 1980 og 90-tallet. Som turist er det derimot ingen grunn til å engste seg. Du kan konsentrere deg om skjønnheten og vite at her er du like trygg som hjemme.
Turisme i tidløse omgivelser
Ved Naxosstranden forlater vi hovedveien og ferden går langs de kilometerlange badestrendene med sitt velorganiserte Lido-system. Etter hvert kan vi skimte to små byer langt oppe i fjellsidene- et nesten eventyrlig syn. Den øverste er den lille landsbyen Castelmola og under den, på en klippe, ligger Taormina utrolig vakkert i landskapet. Det viser seg at veien opp dit går Trollstigen en høy gang. Forskjellen er at her preges omgivelser av et overveldende blomsterflor, ærverdige gamle villaer og hoteller. Vi passerer steinmurer med en lang rekke firkantede hulrom med en åpning på ca. 50 x 50 cm. Dette er over totusen år gamle etruskiske gravkamre. Den store turistbussen slipper oss av på byens busstasjon som ligger ca. 1 km utenfor selve bykjernen. Derfra bringes vi videre med minibuss til hotellet som ligger i bykjernen, 100 m fra hovedgaten Corso Umberto. Det skulle vise seg å være en hyggelig opplevelse. Hotell Vello D´Oro er egentlig en ombygd keramikkfabrikk og bærer preg av både keramikken og alderen. Alle de 4 etasjene foajeen, ganger, trapper, fellesrom, spisesaler og terrasser, er rikt utstyrt med kunstverk og dekorelementer i fantasifulle utførelser. For en som ikke er særlig bevandret i hva det er mulig å lage i keramikk, er dette en uventet og interessant opplevelse på et 3-stjerners hotell. Et komplett kunstgalleri i daglig bruk.
Gode muligheter til å tømme kredittkortet
Den lille byen i den bratte fjellsiden kan ved første øyekast tas for å være en vakker, men kjedelig bakevje på den sicilianske landsbygda. Men en tur gjennom den 800 meter lange hovedgaten Corso Umberto avslører at her kan for eksempel selv de mest merke- og motebevisste finne et utall objekter verdige å tømme kredittkortet på. Et par av urmakerforretningene kunne skilte med vindusutstillinger av klokker for flere millioner kroner. Alt ble fjernet fra vinduene ved stengetid. På tross av de utalllige moteforretningene, Prada- og Gucci-kledde italienere, og velbeslåtte, middelaldrende turister fra hele verden, er stemningen avslappet og trivelig. Under passegiataen (spaserturen før man finner et sted å spise eller bare for å se og bli sett) er gatene fylte til trengsel av folk i alle aldre og fasonger. Noen av byens piazzaer ligger ute på klippekanten med en fantastisk utsikt, som strekker seg 180 grader – fra vulkanfjellet Etna med sine røykskyer, over hele den langstrakte Naxosbukta, og til det over 2.300 år gamle greske teateret. Dette og det myldrende folkelivet utover kveldene, er et friluftsteater hvor alle bidrar til en helt spesiell opplevelse.
De tallrike bryllupene i de vakre omgivelsene bidrar til ”teaterfølelsen” når du rusler rundt i Taormina. Her er det fest og ungdommelig glede.
Vakre bryllupskulisser
Juni er måneden for giftermål og i løpet av uken kunne vi bivåne 10 - 12 vielser i byens kirker. Som i mange populære byer rundt om i verden, kommer de giftelystne fra alle verdens kanter for å bli viet her. Siden de fleste kirkene ligger i hovedgaten eller i umiddelbar nærhet, er dette rene festforstillinger for turister og andre bryllupsinteresserte tilreisende. Alle er, i de fleste tilfeller, velkomne til å se, både i og utenfor kirkene. I og med at dette skjedde til forskjellige tider på dagen, opplevde vi å dumpe opp i 3 vielser nærmest på rad, i løpet av en dag. Vi var en tur innom en annen klippelandsby – Forza d´Agro som er kjent gjennom Gudfaren- filmene som byen der Michael Corleone gifter seg med den 16 år gamle, lokale skjønnheten Appolonia Vitelli, etter bare noen dagers bekjentskap. Kirken var også denne dagen pyntet for bryllup og vi får lov av de som pynter kirken, å ta en titt inne i den.
Castelmola
På den samme turen fikk vi også med oss den lille klippebyen Castelmola, som vi ser rett over Taormina. Hit kan man også gå til fots, men i over 30 varmegrader frister ikke utskeielser med slike høydeforskjeller noe særlig. Castelmola byr på en spektakulær utsikt, noen ok restauranter og butikker samt en attraksjon – Bar Turrisi, et 4 etasjers serveringssted med en spesiell historie. Stedet produserer sin egen mandelvin som er berømt over hele øya.
Eieren har også en annen spesialitet som har gjort baren til et turistmål. Det er samlingen av fallossymboler som ”pryder” lokalene. Laget i de forskjelligste materialer dukker de fram blant et mylder av antikviteter, pyntegjenstander og inventar i alle de fire etasjene. Baren som ble startet som liten butikk av en fattig, hjemvendt soldat etter krigen, er blitt en av øyas turistattraksjoner. Den letteste måten å komme seg hit på, er å ta lokalbussen opp og gå ned.
Portrettegner i arbeide på piazzaen.
Bademuligheter
For de som ønsker å prøve strendene er buss eller den moderne gondolbanen å anbefale. Man kan også gå ned til sjøen, og ta banen eller bussen opp igjen. (I 35 varmegrader vil vel de fleste velge transport begge veier) Flere av hotellene har faste bussavganger flere ganger om dagen. En del av de har også reserverte plasser på Lido-badene.
Inne i mellom badene er det også gratis strender hvor du kan ha med parasoll og noe å ligge på selv. Prisene for to senger og en parasoll samt fasiliteter som restaurant m/strandservering, dusjer, omkledningsrom m.m. kostet fra 8 til 16 euro litt etter beliggenhet og standard.
Dess nærmere Taormina, jo dyrere. En strandtur m/tavernalunsj og transport for to vil fort beløpe seg til 40 – 70 euro uten at du er ekstragavant. Vannet er Middelhavsklart og ikke veldig varmt (sent i juni). Strendene er en blanding av rullestein, sand, grus og noen steder klipper.
Severdigheter
Som Middelhavets største øy med over 5 millioner innbyggere og en fantastisk historie kan alle finne interessante severdigheter. Aktive vulkaner som Etna og Stromboli, en rekke spennende byer, - fra millionbyen og hovedstaden Palermo, til landsbyer som er kjente fra mafiafilmens verden: Forza d´Agro, Savoca, Corleone. Lavabyen Catania med sine over 500.000 innbyggere, Siracusa (under grekerne var byen Europas største by), Agrigento, Messina har alle historiske severdigheter fra øyas utrolig lange og spennende historie. De som har fulgt med på Sveriges televisjon 1 ´s sicilianske kriminalserie: Kommissarie Montalbano, som ble vist noen mandagskvelder i sommer, kan jo også besøke byen der den ble filmet,- Ragusa, som absolutt er turen verdt. Overalt på øya finnes greske tempelruiner, gamle kirker, normanske festninger, romerske villaer og andre bevis på den lange og rike historien.
På plassen foran denne vakre kirken i den lille fjellbyen Forza d´Agro, ble opptakene av bryllupsfesten i Gudfaren I filmet. Selve bryllupet mellom Appolonia Vitelli og Michael Corleone ble filmet i nabobyen Savoca.
Mat og drikke
Det sicilianske kjøkken preges av at Sicilia er en øy, og at dens historie preges av de mange forskjellige kulturer som har hatt sine storhetsperioder på øya: grekere, romere, arabere, normannere og spanjoler har alle satt sitt preg på øya. Fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt, korn, – de lokale råvarene finnes i overflod, og dette preger det svært varierte kjøkkenet. Hot krydder som pepperoni og peperoncino brukes oftere, og i større mengder i maten her. Kakene er også søtere enn på fastlandet, og i de mange kakebutikkene (pasticceriaene) er utvalget enormt.
Marsipan formet og dekorert til naturtro kopier av frukter og bær, dominerer mange utstillingsvinduer, og spises året rundt. De robuste, lokale vinene er ikke akkurat røverkjøp men kvaliteten er gjennomgående god og utvalget stort. På de små øyene Lipari og Pantelleria lages den søte, og meget gode dessertvinen Passito som sicilianerne selv setter stor pris på.
Den spanske påvirkningen merkes ved at mange barer serverer varme småretter ved siden av drikke. Tankene går automatisk til de spanske tapasbarene. Restaurantutvalget er stort, kvaliteten er god, og den vises ikke alltid på regningen. Pass bare på å styre unna turistfellene. Husk også at vennlig, høflig opptreden og noen hyggelig bemerkinger på det lokale språket, ofte gjør underverker med servicenivået.
Sicilia har tilbud du ikke kan si nei til. På en uke rakk vi bare å takke ja til noen få.
Tekst og foto: Roald Smedbakken.
|
|