FollAvis SN


Leder

I vårt julenummer skrev direktør Ralph Norberg i NBBL-artikkelen ”Hvor ble det av boligpolitikken?” Nordberg sier mye interessant og etter min mening mye riktig i sitt innlegg. Blant annet tar han for seg det å være ung i et opphetet boligmarked på en særdeles fornuftig måte.

Jeg må med hånden på hjertet si at jeg er glad det ikke er meg som er ute etter min første bolig i våre dager. For kostbart har det blitt! Mange, litt godt voksne mennesker, hevder ofte at alt var så mye bedre før i tiden. Jeg vil i stor grad hevde det motsatte, men når det gjelder det å skaffe seg sin første bolig er jeg enig i at det var lettere før enn det er nå.

Etter endte studier på siste halvdel av sytti­tallet, flyttet jeg og min fru inn i en helt ny 110 m2 stor leilighet på Langhus Senter. Uten å ha lett i skuffen med gamle kvitteringer, mener jeg vi betalte 56.000 kroner for leiligheten. Selv om dette var endel penger den gangen og leiligheten i tillegg var en borettslagsleilighet, skal ingen fortelle meg at dette ikke var en meget rimelig og ungdomsvennlig inngangsbillett i boligmarkedet. For et ungt par uten særlig egenkapital var det ganske enkelt en ønskedrøm. Sammenlignet med dagens bolig­situasjon og de summene de unge må ut med nå, kan man med rette si at vi var priviligerte.

På den tiden hadde Ski kommune en gjennomtenkt og god boligpolitikk basert på å hjelpe de unge i gang med et bra og rimelig boligtilbud. I 1986 eller 1987 begynte imidlertid det hele å endre seg. Da ble, etter sterkt påtrykk fra undertegnede og hundrevis av andre lykkelige førstegangskjøpere, borettslagene løst opp i tur og orden. Gevinsten var på både 2 og 300.000 kroner. Så enda lykkeligere ble vi. Man skal derfor (inkludert meg selv) være forsiktige med å kritisere dagens ”boligspekulanter”. Vi var jo egentlig ikke særlig bedre selv og hadde lite imot å sitte igjen med en pen fortjeneste.

Vi var altså med på å endre en god kommunal boligpolitikk basert på rimelige borettslagsleiligheter for de unge til et system som over tid har utviklet seg til et kostnadshelvete for dagens ungdom. Jeg anbefaler våre politikere å bla litt i arkivene fra sytti- og åttiårene. Kanskje man har noe å lære av dem som hadde ansvaret for styre og stell på den tiden?

Redaktør
Frode Grefsgård

 

 

 

 

 

Ansvarlig utgiver: Ski Papirindustri AS