FollAvis SN

  Nyttige linker:

 :: Ski Næringsråd

 :: Ski Storsenter

 :: Aetat

 :: Arbeidstilsynet

 :: Brønnøysund

 :: Skatteetaten

 :: Trygdeetaten

 :: Norsk Sentrumsforum

 

Næringsliv

Den gamle Ski magasinleir
- et viktig dokument fra en epoke i Skis historie

1
Stykjunker og oppsynsmann Christian Ruud, i døråpningen på oppsynsmannsboligen med datteren Solveig.
I annen rekke fra venstre 3 av sønnene: Ragnvald, Olaf og helt til høyre Alf Ruud. Foran fra venstre: Anna Hansen og fru Hanna Ruud. De øvrige er ukjente. Christian Ruud eide også Foss Gård på Langhus, var viseordfører i Ski, direktør i Kraakstad og Ski Sparebank + innehaver av mange større og mindre offentlige verv i Ski og Kråkstad rundt århundreskiftet. Bildet er tatt i 1916.

3
Oppsynsmannsboligen slik den er i dag.

2
Depotbygningen ble bygget i 1897 og karakteristisk for denne typen magasiner på denne tiden.


Verkstedbygningen med magasinene i bakgrunnen ble også bygget i 1897.

6
Et av de over 100 år gamle vognmagasinene. Den over 1400m2 store bygningen rommer i dag Hebekk og Ski skoles musikkorps sine lager og salg av brukte møbler og lopper. Kiwanis Club Ski holder også hus her, med sine månedlige salg av bl.a. brukte møbler.

 

Bakgrunnen for lokalisering av magasinet til Ski, var frykten for en invasjon over grensen fra Sverige. Utover i 1890 årene økte frykten blant mange politikere for at dette skulle skje. Ved en hurtig militær fremrykning over svenskegrensen ville artilleriets depot i Fredrikstad kunne falle i fiendens hender før man rakk å mobilisere det norske forsvaret. Flyttingen av depotet til Ski var en bedre løsning for forsvaret av landet mot ”faren fra øst”. Her hadde man jernbaneforbindelse både sydover og østover.

Historikk
Jernbanen åpnes forbi Ski i Kråkstad herred i 1879. I 1896 ble nødvendig grunn kjøpt fra Finstad gård av Felt­artilleriregiment nr. 1, med formål å bygge en depotplass for regimentet. Ved siden av jernbanen og jordbruket, ble depotet den største arbeidsplassen i Ski. I 1902 ble ytterligere arealer kjøpt fra Monsrud gård.
Magasinleiren og Monsrud leir ble bygget over en lang periode- fra 1897 til 1920. I Magasinleiren ble det lagret artillerimateriell, trekkvogner for ammunisjon og skyts, kvartermateriell, håndvåpen osv. for artilleristene. Vognmagasinene ble også innrettet for stallbruk. I den første tiden omfattet leiren også verkstedbygninger, magasiner, kjøkkenbygning, oppsynsmannsbolig og ammunisjonshus. Sidespor til jernbanen ble også bygget. I 1907 kom en lasterampe, plassert på 3 laftesteiner på plass. Under den andre verdenskrig var ca. 600 tyske soldater stasjonert ved Ski depot. Vesentlige deler av Monsrud leir ble bygget ut, med blant annet 9 lange brakker og garasjer utenfor den gamle hoveddelen av leiren. AR1 hadde i perioden 1945 til 1993 lager her. I 1995 ble deler av Ski leir kassert.

Vern
Området og stort sett alle bygninger består i sin opprinnelige form. De 2 store vognmagasinene som hver dekker en flate på ca. 1400 m2 har stor bygningshistorisk interesse. De er oppført i en konstruksjon av valset jern og galvanisert bølgeblikk og er bortimot unike i nasjonal sammenheng. Bygningsmassen som i helhet består av til sammen 9 enheter hvorav 3 har verneverdig eksteriør og interiør. De resterende 6, er klassifisert i verneklasse 2, med verneverdig eksteriør. De fleste bygningene ble oppført i 1897. Den yngste bygningen er brannstasjonen, som ble oppført i 1940. Om­rådets totalareal er på ca. 42000 m2.
Både bygninger og leirområdet er vernet. I Landvernplanen for Forsvaret beskrives Ski magasinleirs militærhistoriske betydning og dens betydning for stasjonsbyens fremvekst.
Den beskrives som et helhetlig miljø, godt bevart, med høy alder og med en stor grad av det opprinnelige i behold. Vernet båndlegger bruksområdet for leiren i fremtiden.

Usikkerhet rundt leirens bruksområde og fremtid
Skifte Eiendom som forestår avhending av de eiendommer forsvaret ikke lenger har behov for, har lagt leiren ut for salg på det åpne markedet for takst, - 7,5 millioner kroner. Ski kommune har satt en foreløpig stopp for dette ved å benytte seg av forkjøpsretten til området. Budet fra kommunen er foreløpig på kr. 0. Skifte Eiendom er pålagt av Forsvaret å få solgt eiendommen til takst og har gitt kommunen frist til å bestemme seg i løpet av mai måned i år.
Hva kommunen eventuelt skal benytte leiren til, er foreløpig uklart. Skifte Eiendom har midlertidig leid ut en del av lokalene til forskjellige formål, i påvente av at salget av eiendommen skal gå i orden. I en av de to store vognmagasinene er det salg og lagring av brukte møbler og lopper. Disse virksomhetene drives av Hebekk - og Ski skoles musikkorps, samt Kiwanis Club Ski. Kommune­nes miljøforum - Lokal Agenda 21 forum, har stedet med i sine planer for 2006. Det er et ønske om å utrede mulighetene for å lage en miljøpark som kan være et møtested for forskjellige interesser innenfor kunst, miljø, håndverk, hobby osv. Hovedproblemet er å skaffe midler til kjøp av eiendommen, og til rehabilitering og vedlikehold av de 9 bygningene og uteområdene.
Skolekorpsene og Kiwanis Club Ski har funnet et fornuftig bruksområde for den ene av vognhallene. Dette kan peke mot noe det kanskje er mulig å bygge videre på. Det blir spennende å følge utviklingen i denne saken.

 

Kilder: Ski historielags fotosamling/Ski lokalhistoriske arkiv.
Forsvarsbygg/Landsvernplan for Forsvaret


   

skibyn

 

Ansvarlig utgiver: Ski Papirindustri AS