FollAvis SN

Fotball på timeplanen

  Nyttige linker

 :: Ski Slekt

 :: Ski Håndball

 :: Ski Hokey

 :: Follo Fotball

 :: Langhus I.L.

Sport/Idrett

Tekst og foto: Øistein T. Olsen.
rosen
Alex Rosen håper å lage mye moro i Ski idrettspark i år.

Alex Rosèn er et navn som garanterer morsomheter, men Follo Fotballs nye midtbanesjef går neppe berserk på norske fotballbaner. - Det er viktig for meg å presisere at jeg heter Alex Rosen, uten strek over e, smiler 26-åringen fra Tyskland.

Det norske moroklumpen Alex Rosèn er i disse dager aktuell med tv-programmet "Berserk til Valhall". Det nærmeste tyske Alex Rosen kommer sin navnebror, vil eventuelt være hvis han blir utvist i en kamp mot Vålerenga - inne i Valhall. Da tipper vi norske journalister går berserk i gode vinklinger...
- Jeg har sett Alex Rosèn på TV en gang, forteller Alex Rosen, han uten strek over e...
- Han ligner ikke spesielt mye på meg, smiler han.
Men vi får vel håpe at du også kan lage noen morsomheter i Ski idrettspark i år...?
- Ja, publikum skal nok få være med på mye moro, lover Rosen.

Snakker norsk
Alex Rosen kom til Norge nå i vinter, og skal foråpentligvis styrke midtbanen til Follo Fotball. Han har spilt fire kamper i Bundesliga, og har også 16 landskamper for U20/21 til Tyskland.
- Jeg startet min karriere i FC Augsburg, og har deretter spilt for Eintracht Frankfurt, VFL Osnabrück, 1. FC Saabren og SC Elversberg. Nå kom jeg fra 1860 München. Jeg ble skadet sist sommer, og gikk tre måneder uten kontrakt. 1860 har et godt samarbeid med Stig Paulshus i Follo Fotball, og slik ble kontakten opprettet.
Alex Rosen sa ja til å prøve seg i Norge, og har så langt vist seg som en meget god fotballspiller. Han er seriøs, også utenfor fotballbanen.
- Jeg har forsøkt å lære meg litt norsk, røper han.
- Jeg ønsker å forstå lagkamerater, trenere, ledere og styret. Jeg forstår nå nesten alt, og det er viktig for meg, sier den sympatiske 26-åringen.

Tøffere fotball
Alex Rosen har altså spilt i Bundesliga med Eintracht Frankfurt, men synes nivået i Norge også er bra.
- Det er en helt annen type fotball i Norge enn i Tyskland, mener han.
- I Tyskland er det mye posession, fram og tilbake. I Norge er det mer kraftfotball, mer rett på mål. Ikke så kjedelig, ler han.
Foreløpig er Alex Rosen usikker på hvor gode Follo blir i år.
- Jeg kan ikke vurdere vårt lag i forhold til de andre. Jeg kjenner jo ikke motstanderne våre. Men jeg kan si at vi trener mye og jobber godt. Vi har masse kvalitet i laget vårt, mener Alex Rosen.
Så får vi vente og se om Alex Rosen går berserk på norske fotballbaner i år. Men moro blir det vel uansett...?


Tekst og foto: Øistein T. Olsen.
Fotball på timeplanen

 

timeplanen
SKOLEBALL: Disse elevene gleder seg til fotballtimene. Foran ser vi fra venstre Patrik Karoliussen, Ingvild Landvik Isaksen, Mari R. Stavne og Lars Edholm. Bak sitter Lars Levorstad, Odd Einar Tenden, Anders Jahnsen og Stephan Eide.

På Ski Videregående Skole er det ikke bare matematikk, nynorsk og beinhard pugging. Tre ganger i uka får noen av elevene boltre seg på fotballbanen. - Dette er et glimrende tilbud, sier 16-åringene Mari Romstad Stavne og Patrik Karoliussen.

Samarbeidet mellom Ski Videre­gående Skole og Follo Fotball er inne i sitt fjerde år, og har ført til et stort sportslig løft blant de unge fotballspillerne i Follo-distriktet.
- Vi ser at de unge spillerne utvikler seg, og på sikt håper vi at flere vil ta steget opp på vårt A-lag, sier Stig Paulshus, som er sportslig leder i Follo Fotball.
Men fotballtilbudet på Ski VGS er mer enn et steg på veien til Erland Johnsens lag i Adeccoligaen. I år er det nesten 40 elever fordelt på tre skoletrinn, og de inneholder gutter og jenter fra flere klubber i distriktet. Follo Fotball, Ås IL, Langhus, Kolbotn, Maglerud/Star og Skeid har spillere på fotballtilbudet i Ski.
-Vi tror tilbudet også er utviklende for de som ikke spiller for Follo, mener Stig Paulshus.
Elevene selv er veldig glade for å ha fotball på timeplanen.
- Jeg valgte fotballtilbudet på Ski VGS for å trene mer, forteller Mari Romstad Stavne (16).
- Jeg har ikke angret et sekund. Her er nivået veldig bra, og vi trener på ting vi normalt ikke trener så mye på i klubben min.
Mari Romstad Stavne er Ås-jente som nå banker på døra til Kolbotn damelag i Toppserien. Hun er en av seks jenter som er med på dette fotballtilbudet.

Flinke jenter
Men hvordan fungerer det å ha gutter og jenter på samme banehalvdel i disse fotballtimene?
- Det fungerer veldig bra, mener Mari.
- Det er utviklende for oss å trene sammen med gutter. De er fysisk sterkere, og vi får veldig mye ut av det. Dessuten trener Kolbotn tidlig på morgenen, og det får ikke vi vært med på. Da er det flott å ha et tilbud som dette.
- Trenerne her er flinke, og øktene har bra kvalitet hele tiden.
Patrik Karoliussen synes det er fint med jenter i fotballklassen.
- De jentene vi har holder et veldig høyt nivå, og da er det bare fint å ha dem med.
Det er Peer Danefeld som har ansvaret for fotballtilbudet på Ski VGS, og han mener fotballtimene vil øke nivået både på topp og bredde i distriktet.
- Det sier seg selv at mer trening vil utvikle spillerne, uansett hvilken klubb de spiller for, sier Danefeld.
- Våre elever virker motiverte, og mange av dem har veldig gode ferdigheter.

Nye søkere
I april starter prøvespillingene for neste skoleår. Det er 38 søkere til fotballtilbudet, og de må igjennom en tøff opptaksprøve.
- Der ser vi på flere ting, blant annet teknikk og hurtighet, forteller Danefeld.
- Det er viktig at elevene holder et godt nivå, ellers blir kvaliteten på treningene for dårlige.
Opp till 15 elever på hvert klassetrinn er det plass til i "fotballklassene".
Etter at Follo Fotball tok steget opp til Adeccoligaen har ambisjonene også blitt større blant de yngre spillerne. Follo Fotball har satt i gang flere tiltak som skal gi ungdommen et sportslig løft.
- Vi har to fotballskoler på sommeren, hvor den ene er elitepreget. Der plukker vi ut de beste unge spillerne i hele Follo, forteller Stig Paulshus.
- Vi har også stor pågang av unge jenter og gutter på Tine Fotball­skole. I tillegg har vi i år startet et "Team Follo" med de beste guttespillerne. De skal på cup i Danmark til sommeren. Vi har også et fotballakademi gående i Follohallen hver uke, så oppfølgingen av de unge spillerne i vårt distrikt skal være bra, mener Paulshus.

Så talentutviklingen i Follo burde være i de beste hender. Men det er kanskje ikke så rart. Å ha fotball på timeplanen er det jo ikke alle som kan skryte av...

talenter
TALENTER: Patrik Karoliussen og Mari Romstad Stavne er to av elevene som har fotball på timeplanen tre ganger i uka på Ski Videregående Skole.

 

   

 

 

Ansvarlig utgiver: Ski Papirindustri AS